04 Říj Polévka z dýně Hokaido
Polévka z dýně Hokaido
1 velká dýně Hokaido (zbavím jader a nakrájím na kostky)
3 větší cibule
3 stroužky česneku (prolisuji)
3 polévkové lžíce (PL) oleje
1 PL Tebi
1 PL nastrouhaného zázvoru
1/5 čajové lžičky (ČL) bazalky, obměna – špetka tymiánu
6 kuliček nového koření
2 ČL kysané smetany
Solčanku, Würzl nebo vegetu bez glutamanu dle chuti
Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibuli, přidám dýni chvíli restuji. Pak přidám cca 1,7 l vody (záleží na tom jakou chci mít hustotu), Solčanku, nové koření a vařím do změknutí dýně. Odstavím z ohně a rozmixuji tyčovým mixerem. Nakonec ochutím prolisovaným česnekem, zázvorem a bazalkou (nebo tymiánem). Do talíře vmíchám Tebi a ozdobím kysanou smetanou (nemusí být).